Zes professionals over het nieuwe museum: ‘Groenlo krijgt een enorme boost’

05 oktober 2023

GROENLO – Lange tijd was het stil rondom het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog dat in Groenlo in de Oude Calixtus zal verrijzen. Dat betekent echter niet dat er niets gebeurt, integendeel zelfs. Achter de schermen is hard gewerkt en het voorlopige ontwerp is bijna af. Aan de gesprekstafel directeur Daphne Maas, Bernou Wagenaar (beleidsmedewerker toerismegemeente Oost Gelre), Joske Elsinghorst (Werkgroep Promotie Groenlo en Culturije), Meike Prollius (toeristisch coördinator gemeente Oost Gelre en Achterhoek Toerisme), Sandra Zieverink (vestigingsleider VVV Inspiratiepunt) en Mirjam Lageschaar (bestuurslid museum).

Door Kyra Broshuis

“We gaan nu in de versnelling”, trapt Maas af. “Voor de buitenwacht was er lange tijd niets zichtbaar maar dat gaat nu snel veranderen. Vanuit het eerste plan van het Museum 1627 zijn we naar het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog (NMTO) geswitcht. Die titel vraagt wel om een andere insteek. Het voorlopig ontwerp is nu bijna af en Frappant uit Aalten is ingeschakeld voor de marketing voor het nieuwe museum. We weten nu grotendeels hoe de ruimtes er uit komen te zien en wat we nog nodig hebben.” De verwachting is dat de verbouwing van de Oude Calixtus in januari kan starten. “Voor het interieur gaan we in zee met interieurbouwer Perspekt Studio’s uit Haarlem, daar worden de vitrines en tentoonstellingstafels gemaakt.” Omdat er straks ook kwetsbare items in het museum komen, is het belangrijk dat er goede beveiliging komt in de kerk. “Dat is inderdaad een hele uitdaging. Daarnaast moeten we ook gaan werken met speciale geklimatiseerde vitrines. Er komt een hoop bij kijken.”

‘Er wordt
vanuit het
hele land
naar Groenlo
gekeken als
leidend
voorbeeld’


Samenwerking
Voor Sandra Zieverink, zeer goed op de hoogte van de 80-jarige oorlog, is het belangrijk dat er een goede en hechte samenwerking komt met de VVV. “Een deel van het museum, onder andere de entree, komt in het oude stadhuis waar de VVV ook gevestigd is. Wij verheugen ons enorm op de samenwerking. Het toerisme krijgt een hele mooie nieuwe impuls. Ook Bommelwereld gaat daar natuurlijk aan bijdragen. Laat de bezoekers maar komen!”

Groenlo op de kaart
Vanuit de provincie is een subsidiebedrag toegekend en ook heeft het museum een forse donatie ontvangen van de Vriendenloterij. Vanuit de Stichting Hart voor vesting Grolle zal er substantieel bijgedragen worden én er lopen nog wat aanvragen. Joske Elsinghorst legt uit: “We zijn onder andere bezig met een aanvraag voor het Postcodeloterij Deelfonds. De afgelopen jaren hebben we als Werkgroep veel stappen gezet voor de ontwikkeling van Groenlo. Soms met kleine stapjes en kleine bedragen maar het heeft goed gewerkt. Met het museum komt er een enorme kans om Groenlo verder op de kaart te zetten. We willen daarvoor graag samenwerken met andere partijen.”

Van en voor Groenlo
Het museum moet vooral van en voor Groenlo worden, zo bevestigt Prollius. “We bekijken hoe we de Grollenaren meer bij het museum kunnen betrekken.” Maas is al in gesprek met de vrijwilligers van het Stadsmuseum. “Ik zie daar een hele groep mensen die onderling met elkaar zijn verbonden. Er heerst echt een ‘ons-gevoel’ en we willen graag samen iets heel moois neerzetten. Groenlo kan dat, dat zien we ook bij de Slag om Grolle. Alle Grollenaren worden straks ambassadeur van het nieuwe museum.”

De mogelijkheden zijn legio, zegt Lageschaar: “We willen ook de internationale verbindingen laten zien in het museum. We zoeken de samenwerking met andere vestingsteden die worden genoemd in het verhaal van de 80-jarige oorlog. Het verhaal van de Achterhoek krijgt wel een prominente plek.” Wagenaar vult aan: ”De gemeente ondersteunt de samenwerking met andere vestingsteden van harte. Die kruisbestuiving is heel belangrijk en biedt veel kansen.”

Ontdekkingsreis
Een bezoek aan het nieuwe museum wordt een ontdekkingsreis waarin de bezoeker zelf op zoek gaat naar verhalen. Je krijgt een koptelefoon en microfoon en gaat als onderzoeksjournalist het museum in om onderzoek te doen naar de 80-jarige oorlog. Iedereen komt dus met een eigen verhaal naar buiten. “We willen gesprekken op gang brengen. Hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet. Wie waren nu eigenlijk de goeden en wie de slechten en hoe lagen de verhoudingen met Gelderland en Holland?  Je ziet ook dat oorlogvoering heel anders was in die tijd; het ging om verhongering en het onder water zetten van land. We willen niet echt alleen maar oorlogstuig laten zien. We hebben bijvoorbeeld ook schilderijen en schoenen die achtergebleven zijn op een vlucht. Veel voorwerpen zijn echt exemplarisch voor die tijd”, legt Maas uit. Op de begane grond in de kerk komen wegdraaiende wanden met ruimte voor wisselende exposities. In het stadhuis komt op de bovenverdieping een tentoonstellingsruimte.“ Daar kunnen we bijvoorbeeld die oude schilderijen laten zien, klimaat technisch is dat in de kerk niet mogelijk.”

Voorbeeld
“Groenlo dient als voorbeeld voor andere steden”, legt Lageschaar uit. “In Den Bosch zie je dat er nu ook het een en ander wordt georganiseerd rondom de 80-jarige oorlog. Er wordt vanuit het hele land naar Groenlo gekeken als leidend voorbeeld.” Het museum krijgt items in bruikleen van particulieren en vanuit het stadsmuseum komt de collectie uit de 80-jarige oorlog naar de kerk. “Daarnaast hebben we bruiklenen aangevraagd bij het Rijksmuseum, Nationaal Museum Paleis het Loo, het Amsterdam Museum en het Nationaal Militair Museum. Inmiddels hebben we ook onze eerste aankoop gedaan; een Morionhelm. Dat was een heel spannende actie. De helm is kortgeleden gevonden en behoorlijk intact. Het wordt echt een hele mooie blikvanger voor ons museum. We krijgen ook een fantastische muntschat in bruikleen van een particulier én een replica van het harnas van Maurits.” Het museum wordt een enorme aanwinst voor de Achterhoek en de museumwereld in de Achterhoek. “Op het gebied van kunst hebben we museum More en het op gebied van erfgoed wordt het nieuwe museum een hele grote speler. Groenlo krijgt een enorme toeristische boost.”

Met de komende Slag om Grolle, op 25, 26 en 27 oktober 2024, zal het museum geopend zijn voor een eerste indruk “Daarna gaan we kijken wat er nog gewijzigd of verbeterd moet worden, voordat we officieel open gaan in het eerste kwartaal van 2025”, besluit Maas.

Lees hier het artikel: https://www.groenlosegids.nl/nieuws/cultuur/466022/zes-professionals-over-het-nieuwe-museum-groenlo-krijgt-een-e

Lees meer

In de pers
Cheque van 1 miljoen euro van stichting voor NMTO

Cheque van 1 miljoen euro van stichting voor NMTO 16 september 2024 ‘Een museum vol verhalen’  Door Kyra Broshuis GROENLO – Een bijzonder moment vrijdagochtend in de Oude Calixtuskerk in

In de pers
Verduurzaming en verbouwing Stadhuis Groenlo

Verduurzaming en verbouwing Stadhuis Groenlo 27 juli 2024 GROENLO – De gemeente Oost Gelre wil het historische stadhuis in het centrum van Groenlo verduurzaming en verbouwing. Het voorstel, dat op