Cheque van 1 miljoen euro van stichting voor NMTO

16 september 2024

‘Een museum vol verhalen’ 

Door Kyra Broshuis

GROENLO – Een bijzonder moment vrijdagochtend in de Oude Calixtuskerk in Groenlo. De penningmeester van het nieuwe Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog, Jan Loeters, krijgt uit handen van Jan Nales van de stichting Hart voor vesting Grolle, een cheque overhandigd van 1 miljoen euro. “Hiermee is de begroting gedekt. We zijn bijzonder blij en dankbaar met deze bijdrage”, zegt Loeters.

Ruben Tank, vice-voorzitter van Hart voor vesting Grolle, zegt dat de stichting met oprechte dankbaarheid de cheque mag overhandigen. “Met grote trots overhandigen wij een cheque van 1 miljoen euro aan het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog. Deze schenking gaat verder dan een financiële bijdrage. Het is een uiting van onze toewijding aan het realiseren van onze gedeelde droom en passie voor Groenlo. Wij geloven dat dit museum, wanneer het in april 2025 de deuren opent, een bron van kennis, inspiratie en trots zal zijn voor onze stad en voor iedereen die geïnteresseerd is in onze geschiedenis. Een museum vol verhalen. Een vestingstad vol verhalen!” 

Eerbetoon
De Stichting Hart voor Vesting Grolle heeft een heldere en ambitieuze missie: het bevorderen van de leefbaarheid en de woonomgeving van Groenlo, met een focus op sociale, historische en culturele aspecten. “Wij willen Groenlo positioneren als een stad die trots is op haar rijke verleden, terwijl ze vol vertrouwen de toekomst tegemoet treedt. Dit museum, gevestigd in de Oude Calixtuskerk en een deel van het stadhuis, zal dienen als een eerbetoon aan de moed en het doorzettingsvermogen van onze voorouders tijdens een van de meest cruciale periodes in de Nederlandse geschiedenis. We zijn ervan overtuigd dat dit museum een centrale rol zal spelen in het beleid rond de vestingstad en een bron van inspiratie zal zijn voor toekomstige generaties. Het zal een plek zijn waar zowel inwoners als bezoekers de diepte van de Tachtigjarige Oorlog kunnen ontdekken en begrijpen hoe deze ons heden en onze identiteit heeft gevormd”, zo laat Tank weten.

Opening in april
In de oude kerk is de verbouwing voor het nieuwe museum al gaande. Er zijn stalen leggers geplaatst waar straks de omloop op komt. “Zo houden we de beganegrondvloer van de kerk; daar kunnen we dan wisseltentoonstellingen en evenementen organiseren”, zegt museumdirecteur Daphne Maas.
Penningmeester Loeters vertelt dat de locatie perfect is voor het nieuwe museum. “Dit gebouw is natuurlijk fantastisch. De plannen zijn de afgelopen tijd gewijzigd en we zijn van museum 1627 naar Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog gegaan. Daar moesten we natuurlijk ook de begroting flink op aanpassen. Met de bijdrage van 1 miljoen van Hart voor vesting Grolle is de begroting van 2,5 miljoen euro gedekt. Wij danken de stichting heel hartelijk voor de genereuze donatie en voor het vertrouwen dat in ons wordt gesteld. Dit helpt ons enorm om ons doel te verwezenlijken en het NMTO tot een succes te maken.”

Tijdens de Slag om Grolle is het museum in wording te bezichtigen. De officiële opening van het museum staat gepland voor april 2025.

Lees hier het artikel: https://www.groenlosegids.nl/nieuws/cultuur/496039/cheque-van-1-miljoen-euro-van-stichting-voor-nmto

Lees meer

In de pers
Cheque van 1 miljoen euro van stichting voor NMTO

Cheque van 1 miljoen euro van stichting voor NMTO 16 september 2024 ‘Een museum vol verhalen’  Door Kyra Broshuis GROENLO – Een bijzonder moment vrijdagochtend in de Oude Calixtuskerk in

In de pers
Verduurzaming en verbouwing Stadhuis Groenlo

Verduurzaming en verbouwing Stadhuis Groenlo 27 juli 2024 GROENLO – De gemeente Oost Gelre wil het historische stadhuis in het centrum van Groenlo verduurzaming en verbouwing. Het voorstel, dat op