Directeur Daphne Maas: ‘Nationaal Museum in Groenlo is een enorme uitdaging!’

8 februari 2023

GROENLO – “Dat ik straks directeur mag zijn van het in Groenlo te openen Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog, beschouw ik als een bijzonder mooi gebaar. Ik heb er derhalve geen minuut over na hoeven denken om dat cadeau in ontvangst te nemen. Een mooie uitdaging, die op het juiste moment op mijn pad komt. Het gaat in dit geval over niet zomaar een museum, maar over een historische expositie, die vanwege het uithangbord ‘Nederland ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog’ in dit land als bijzonder uniek mag worden aangemerkt. Daarnaast ook nog eens een museum, dat helemaal past in en bij de historische vestingstad Groenlo met name vanwege het Beleg van Grol ten tijde van de tachtigjarige oorlog in 1627.”

Door Theo Huijskes

Aan het woord is Daphne Maas, een 55-jarige in Zaandam geboren ambitieuze vrouw, die met ingang van 1 maart als directeur van het in Groenlo te realiseren museum aantreedt. Dit nadat zij zeven jaar directeur is geweest van het Voerman Stadsmuseum in Hattem.

 Daphnne:
‘Ik ben razend
enthousiast
over het
museumproject’


‘Twintigduizend bezoekers per jaar verbaast mij niets’ 
“Na mijn HBO-studie Nederlands ben ik als PR-medewerkster in dienst getreden van het Historisch Centrum Overijssel. Vervolgens vanaf 2004 gedurende een periode van tien jaar een eigen bedrijfje gehad om in 2014, en dat dus voorafgaande aan mijn museumperiode in Hattem, aan de Open Universiteit de studie kunstgeschiedenis te volgen. Toen ik via een goede kennis op de hoogte werd gesteld van de vacature in Groenlo, was ik meteen verkocht. Een en ander kreeg een vervolg tijdens het eerste officiële sollicitatiegesprek in november 2022, waarbij ik mij helemaal thuis voelde in het bijzijn van enthousiaste, doelgerichte gesprekspartners. Ik ben razend enthousiast over het in Groenlo op te zetten museumproject. Let wel, een project in een in mijn beleving daarvoor unieke Oude Calixtuskerk tegenover het eveneens monumentale, in de originele staat verkerende oude stadhuis van Groenlo, waarin diverse nevenactiviteiten mogelijk zijn. Dat men uitgaat van minimaal twintigduizend betalende bezoekers per jaar, verbaast mij daarom niets. Waar ik verder vertrouwen in heb, is het voornemen van de Stichting ‘Hart voor vesting Grolle’ om tegelijkertijd aandacht te geven aan diverse andere aan de vestingstad gelieerde historische delen en aspecten.” Aldus de moeder van een drietal kinderen (twee dochters en een zoon), die vanwege een tweede relatie woonachtig is in deels stad Zwolle en deels Aalten.

Henny:
‘De bedoeling
is te fungeren
als een soort
koepelorganisatie’


Stichting ‘Hart voor vesting Grolle’ als belangrijkste grondlegger
Zoals bekend, is het initiatief voor het museum tot stand gekomen onder de paraplu van de in het leven geroepen Stichting ‘Hart voor vesting Grolle’. “Het idee voor deze stichting diende zich reeds aan in 2018. Dit met de officiële oprichting op 14 januari 2019 als gevolg”, aldus voorzitter Henny Kok. “Vanwege de coronacrisis kregen wij te maken met een vertraging met het gevolg dat er pas in 2022 sprake was van voortgang. Met onder anderen Edwin Roerdink als secretaris en oud-Grollenaar Jan Nales als penningmeester in het bestuur. Het initiatief tot oprichting van deze organisatie heeft destijds een belangrijke extra impuls gekregen vanwege een bijzonder hoge financiële donatie, die wij als werkkapitaal hebben mogen ontvangen. In het verlengde daarvan voeren wij ook een beleid, dat erop gericht is om zoveel mogelijk sponsoren, donateurs of begunstigers te werven. Dit alles om met elkaar te werken c.q. te zorgen voor een nog bloeiender Grolle. Daarbij niet ongemerkt latende dat wij ons van meet af aan hebben voorgenomen dat naast het nieuwe Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog ook de plaatselijke VVV één van onze belangrijkste partners is. De bedoeling is om te fungeren als een steunstichting c.q. koepelorganisatie, die de welvaart van de vestingstad Groenlo en dat in de breedste zin van het woord hoog in het vaandel heeft staan. En dit laatste is alleen mogelijk met de medewerking van heel Groenlo!”        

Doelstellingen van de Stichting ‘Hart voor vesting Grolle’
-opgericht in 2019, operationeel in 2022-

1. Steunstichting van het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in De Oude Calistus, als zijnde de centrale hub van het vestingstadbeleid; 2.  Initiëren en coördineren van een aan te bieden cadeau aan de stad Groenlo in het kader van de viering van ‘750 jaar stadsrechten in 2027’; 3. Initiëren, coördineren en financieel ondersteunen van projecten in het kader van stadsherstel, alsmede het bevorderen van de vergroening van de vestingstad en 4. Bevorderen van een uniforme, corporate identity en citymarketing. 

Lees hier het artikel: https://www.groenlosegids.nl/nieuws/cultuur/445274/directeur-daphne-maas-nationaal-museum-in-groenlo-is-een-enorme

Lees meer

In de pers
Cheque van 1 miljoen euro van stichting voor NMTO

Cheque van 1 miljoen euro van stichting voor NMTO 16 september 2024 ‘Een museum vol verhalen’  Door Kyra Broshuis GROENLO – Een bijzonder moment vrijdagochtend in de Oude Calixtuskerk in

In de pers
Verduurzaming en verbouwing Stadhuis Groenlo

Verduurzaming en verbouwing Stadhuis Groenlo 27 juli 2024 GROENLO – De gemeente Oost Gelre wil het historische stadhuis in het centrum van Groenlo verduurzaming en verbouwing. Het voorstel, dat op