‘Het moet echt vanuit de stad, vanuit de inwoners komen’

12 maart 2024

GROENLO – ‘Vier het Grolse goed!’ ‘Welk cadeau geven wij de stad?’ De uitroep en vraag die wat betreft Joske Elsinghorst – van Huet en Ruben Tank de kern zijn van de door hen geïnitieerde aftrapbijeenkomst om begin 2025 te komen tot een organisatie die de festiviteiten in het kader van de viering van 750 stadsrechten in kaart brengt en gaat oppakken, op een door hen zelf te bepalen wijze. Hierin opgenomen een cadeau voor de stad. Daarom ook een oproep aan alle Grollenaren op de wervingsposter/-flyer die op vele plaatsen zichtbaar is; ‘Kom zaterdag 23 maart samen met je familie en/ of vrienden met ons meedenken. In 2027 heeft Groenlo 750 jaar stadsrechten. Dat willen we graag met elkaar goed gaan vieren. Hoe, waar en op welke manier bedenken we graag samen met jullie!’ Zaterdag 23 maart vindt in de Mattelier van 15.30 tot 17.30 uur een eerste brainstormsessie plaats, met veel belangstellenden, zo hopen beide. 

Door Henri Walterbos

Alles nog open
Zevenhonderdvijftig jaar vestingstad Groenlo is een bijzondere mijlpaal om bij stil te staan. De oudere generatie Grollenaren haalt bij tijd en wijle nog steeds herinneringen op aan de viering van Groenlo 700 jaar vestingstad in 1977. Hoe Groenlo 750 jaar Vestingstad gevierd gaat worden ligt nog geheel open, benadrukken Joske en Ruben diverse keren. “Ruben maakt deel uit van de stichting ‘Hart voor Vesting Grolle’. Hierin zit ook geld gereserveerd voor een cadeau aan de stad, ter ere van 750 jaar stadsrechten,” begint Joske. “Zelf zit ik erbij vanuit de werkgroep Promotie Groenlo. Van hieruit willen we samen dit traject aanjagen. Namens de gemeente hebben we Bernou Wagenaar en Peter Ballast uitgenodigd hierbij aan te sluiten, met wel de opmerking van hun kant ‘als gemeente gaan we het niet organiseren’. Het moet echt vanuit de stad, vanuit de inwoners komen. Dan is er een vorm van financiering mogelijk. Wij zijn gevraagd om in 2024 acties uit te zetten om zoveel mogelijk inwoners mee te laten denken en enthousiast te maken. Dan kunnen we begin 2025 een begin maken met de organisatie. We hebben een plannetje bedacht om inwoners op zoveel mogelijk verschillende manieren te bereiken, want niet iedereen wil naar inloopbijeenkomsten. Er zijn ook mensen die het misschien liever willen deponeren in een digitale brievenbus. En hoe bereiken we de jeugd? Ook de kleintjes op de basisschool, waarvoor een door Mirjan Koldeweij uit te werken educatieproject beschikbaar zal zijn, dat in mei uitgevoerd gaat worden op de scholen. Het is een opeenvolging van activiteiten dit jaar, met steeds weer een terugkoppeling naar de inwoners wat er allemaal binnen is gekomen, of daar nog aanvullingen op zijn, of wat vindt men het beste idee. We gaan dus eerst brainstormen en verzamelen en dan pas echt aan de slag. Er is nog helemaal niets besloten. ‘Vier het Grolse goed’ vinden wij een passende slogan. Het heeft een dubbele betekenis. We willen het goed vieren, en het Grolse vieren. Zowel historisch als toekomstgericht. Het gaat niet alleen maar over terugkijken, maar ook elkaar leren kennen, toffe dingen doen hetgeen juist weer versterkend is voor de samenhang in Groenlo.”

“Het is zeer laagdrempelig en we nodigen iedereen uit om met zijn/haar ideeën te komen voor het programma, maar ook voor het cadeau aan de stad, waar we allemaal wat mee hebben. We hopen dat in die tocht van ideeënverzameling dingen helder worden, dat mensen enthousiast worden om mee te gaan denken en mee gaan doen,” vult Ruben aan. “Wij zijn enkel aanjagers. Wat gaan de carnaval, de kermis, de Slag om Grolle, Dweilorkestendag allemaal doen om het misschien wel een speciaal jaar te maken? Of kunnen we ze enthousiasmeren daar iets mee te doen? Ondertussen hebben we de GOV ook al bijgepraat. Er is budget, maar we moeten het wel zelf doen als Grollenaren.”

Eerste ideeën binnen
De eerste ideeën zijn inmiddels al binnen. “We hopen dat het op een gegeven moment zo wordt dat als mensen doorkrijgen welke kant het op gaat zij zeggen ‘als het deze kant op gaat dan wil ik graag meedoen,’” hoopt Ruben. “We gebruiken de door Stefan te Loeke ontworpen huisstijl van Vestingstad Groenlo. Hij heeft hier in de nieuwe uitingen van Groenlo 750 jaar Vestingstad op ons verzoek op voortgeborduurd. Hij is nu bezig met een website waar mensen info kunnen vinden en hun ideeën kunnen deponeren. Op allerhande verschillende manieren willen we mensen bereiken. In oktober gaan we een tweede bijeenkomst organiseren en we gaan ideeënboxen plaatsen bij onder meer De Mattelier, de VVV, bij de sporthal/kantine Grol, waar alle sport samenkomt. We gaan ook ansichtkaarten maken die we gaan huis aan huis verspreiden, zodat niemand straks kan zeggen ‘ik wist het niet.’”

Bijeenkomst
Bart Porskamp zal als wethouder voor programma Stad Groenlo de bijeenkomst aftrappen. Aansluitend zal Joske een toelichting geven op het plan van aanpak, de werkwijze, wat er allemaal staat te gebeuren dit jaar, aan de hand van een tijdlijn en wordt de website gepresenteerd. Chiara van Bergen-Monasso zal de middag aan elkaar praten, mensen het woord geven die vragen willen stellen, ideeën kenbaar maken. “Maar het gaat er niet om dat je die dag al per se je ideeën moet spuien. Dat kan het gehele jaar nog,” benadrukt Joske. “We gaan die middag prikborden opstellen waar je je eventuele ideeën op kwijt kunt. Voor activiteiten/festiviteiten, voor een cadeau aan de stad. We hebben ook nog een tweetal begeleide brainstormsessies in de kleine ruimte naast de grote zaal, waar 15 mensen tegelijk in kunnen. Een gezamenlijke brainstormsessie genereert vaak meer ideeën dan wanneer mensen individueel zitten. Alle belangstellenden krijgen ieder twee consumpties aangeboden.”

Lees hier het artikel: https://www.groenlosegids.nl/nieuws/cultuur/480350/het-moet-echt-vanuit-de-stad-vanuit-de-inwoners-komen

Lees meer

In de pers
Cheque van 1 miljoen euro van stichting voor NMTO

Cheque van 1 miljoen euro van stichting voor NMTO 16 september 2024 ‘Een museum vol verhalen’  Door Kyra Broshuis GROENLO – Een bijzonder moment vrijdagochtend in de Oude Calixtuskerk in

In de pers
Verduurzaming en verbouwing Stadhuis Groenlo

Verduurzaming en verbouwing Stadhuis Groenlo 27 juli 2024 GROENLO – De gemeente Oost Gelre wil het historische stadhuis in het centrum van Groenlo verduurzaming en verbouwing. Het voorstel, dat op