Museum krijgt cheque met zes nullen als gift: ‘Wij hopen dat de stad hiermee een eredivisionist kan worden’

18 september 2024

Een enorme cheque, zowel in omvang, als bedrag. Het gaat namelijk om een miljoen euro. Niet van de Staatsloterij, maar ‘gewoon’ van mensen die Groenlo een warm hart toe dragen. De ontvanger, het nieuwe Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in de stad, is er heel blij mee.

Door: Wout Dusseldorp

Dat juist het nog in aanbouw zijnde museum als ontvanger is gekozen, is volgens voorzitter Henny Kok van de Stichting Hart voor vesting Grolle logisch. ,,Wij zien graag dat het museum echt een trekker gaat worden voor de stad. Wil je dat kunnen doen, dan heb je serieus geld nodig. Daarom hebben we besloten ze deze gift te doen.”

Want dat is het. Een cadeau. Wat het museum ermee gaat doen, dat mag ze helemaal zelf weten. ,,Wij hebben er alle vertrouwen in dat ze het geld heel goed gaan benutten”, zegt Kok daarover. Zijn stichting heeft inmiddels 600 donateurs. Of zoals ze het zelf noemen: ‘vrienden’. Allemaal mensen die iets met Groenlo hebben.

‘Niet het enige project dat geld krijgt’

,,Dat loopt uiteen van mensen die hier wonen tot toeristen die graag hier op vakantie komen”, zegt Kok. ,,Wat ons bindt, is dat we allemaal liefde hebben voor Groenlo. Dat was dan ook meteen de focus bij onze oprichting in 2020. In onze ogen is het een stadje met potentie. Het heeft alles in zich om van de Keuken Kampioen Divisie door te stoten naar de eredivisie.”

Het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog (NMTO) is daar, aldus de stichting, een goed voorbeeld van. ,,Dat begon ooit als het museum 1627. Met als idee te vertellen over de Slag om Grolle. Harstikke mooi, maar dat jaartal zegt heel veel mensen natuurlijk niks. Dus werd de blik steeds groter, met als resultaat dat het dadelijk hét nationale museum is voor de Tachtigjarige Oorlog.”

In de speech, die vooraf ging aan het uitreiken van de cheque, refereerde vicevoorzitter Ruben Tank van de stichting daar ook expliciet aan. ,,We zijn ervan overtuigd dat dit museum een centrale rol zal spelen in het beleid rond de vestingstad en een bron van inspiratie zal zijn voor toekomstige generaties.”

Het museum is overigens niet het enige project dat geld heeft gekregen of krijgt van de stichting. ,,Nee, zeker niet”, zegt Kok. ,,Willen we ons doel waarmaken, dan moeten we op veel meer plekken helpen. Zeker nu subsidies opdrogen, zijn steeds meer initiatieven genoodzaakt op een andere manier financiering te vinden.”

De stichting heeft vijf grote doelen. Naast het helpen met het opzetten van het nieuwe museum, zijn dat ook het helpen bij het vieren van 750 jaar Groenlo, het behoud en herstel van historisch erfgoed, het groener maken van de stad en zorgen voor stadsmarketing.

,,Allemaal om de leefbaarheid van de stad optimaal te houden”, zegt Kok. ,,Als de economie goed draait en de voorzieningen zijn op orde, dan wonen mensen hier ook met plezier. Dat heeft wel aandacht nodig. De laatste jaren heeft Groenlo te kampen gehad met behoorlijk wat leegstand. Dat merk je in het centrum. Door te investeren, willen wij dat verbeteren.”

‘Iedereen gaat Groenlo kennen’

Het einddoel is dat Groenlo een bruisende stad wordt. ,,Hoe mooi zou het zijn dat Groenlo, net als bijvoorbeeld Winterswijk en Doesburg, landelijke bekendheid vergaart. Dat iedereen onze stad weet te vinden.”

Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog is daar waarschijnlijk een van de elementen bij. Het museum verwacht in april 2025 de deuren te kunnen openen. ,,Dit geld helpt ons enorm om ons doel te verwezenlijken en het NMTO tot een succes te maken”, laat penningmeester Jan Loeters van het museum weten.

Lees hier het artikel: https://www.gelderlander.nl/oost-gelre/museum-krijgt-cheque-met-zes-nullen-als-gift-wij-hopen-dat-de-stad-hiermee-een-eredivisionist-kan-worden~a7e010ab/

Lees meer

In de pers
Cheque van 1 miljoen euro van stichting voor NMTO

Cheque van 1 miljoen euro van stichting voor NMTO 16 september 2024 ‘Een museum vol verhalen’  Door Kyra Broshuis GROENLO – Een bijzonder moment vrijdagochtend in de Oude Calixtuskerk in

In de pers
Verduurzaming en verbouwing Stadhuis Groenlo

Verduurzaming en verbouwing Stadhuis Groenlo 27 juli 2024 GROENLO – De gemeente Oost Gelre wil het historische stadhuis in het centrum van Groenlo verduurzaming en verbouwing. Het voorstel, dat op